Perustietoa
Useimmille sanasta "kaakao" tulee mieleen varmasti kaksi asiaa - O'boy-tyyliset kaakaojauheet ja suklaalevyt, ja ne taas eivät kuulu terveysruokasivustolle. Mitä ihmettä tämä artikkeli sitten tekee SuperFoodTarjoukset.comissa? Lyhyt vastaus, joka varmasti shokeeraa monia: Suklaa itsessään ei ole edes epäterveellistä, vaan päinvastoin. Pitkän vastauksen saat tästä artikkelista. Herkkusuut, valmistautukaa elämänne shokkiin!
Kaikki suklaa tehdään kaakaosta. Sitä taas valmistetaan kaakaopuun hedelmien sisältä löytyvistä, mantelimaisista pavuista. Nämä pavut ovat itse asiassa varsinaisia terveyspommeja. Kaupan suklaalevyt ovat epäterveellisiä siksi, että niiden valmistamiseen käytetään vain muutama hassu papu - loppu tulee vaaleasta sokerista, maitojauheesta ja epäterveellisistä rasvoista. Siksi käytännössä kaikki suklaa, jota ihmiset makeanhimoonsa syövät on rasvaista, sokerista ja lihottavaa, eikä sillä ole alkuperäisen suklaan kanssa juuri tekemistä.
Palataan hieman taaksepäin. Alussa meillä on vain kaakao. Raakana, ilman kuumentamista se sisältää toista tuhatta aktiivista ainesosaa, ja jopa kymmenen prosenttia sen painosta muodostuu antioksidanteista. Tämä on kymmenkertainen määrä vaikkapa mustikkaan nähden. Lisäksi siinä on huikeita määriä vitamiineja ja kivennäisaineita (lue lisää alta). Kaakao sisältää myös juuri ne välittäjäaineet, jotka kohottavat mielihyvää ja saavat ihmiset himoamaan suklaata (esimerkiksi serotoniini ja kofeiiniin vertautuva teobromiini). Kaikki nämä ja paljon muuta ovat siis jo kaakaossa ennen kuin sille tehdään mitään, mutta makeistehtaat muuttavat nämä hyvät asiat sokerin kyllästämään epäterveelliseen muotoon.
Raakaa kaakaota harvempi haluaa sellaisenaan mutustella, eikä se erityisen maistuvaa olekaan. Prosessoitu suklaa taas sisältää edellämainitut terveyshaitat. Raakasuklaa sen sijaan on nimensä mukaisesti raa'asta kaakaosta valmistettua suklaata ilman epäterveellisiä ainesosia. Saat kaikki raa'an kaakaon terveyshyödyt, mutta et sokeria, epäterveellisiä rasvoja ja muuta kuonaa. Sokerittomuus tarkoittaa myös sitä, että raakasuklaa ei ole vahingollinen hampaille.
Kun makeistehtaat valmistavat suklaata - sisältäen myös muka terveellisinä markkinoitavat tummat suklaat - kaakao kuumennetaan korkeissa, yli sadan asteen lämpötiloissa. Tämän jälkeen siihen lisätään kasoittain sokeria, lisäaineita ja muuta ei-toivottua. Sen lisäksi että kyse on kaloripommista, myös kaakaon terveyshyödyt katoavat kuumentumisprosessissa. Tyypillinen tavallisen suklaan valmistamisessa käytettävä kuumentamislämpötila on 130 asteen pinnassa, kun raakakaakaon ravinteista katoaa valtaosa jo 45 asteessa. Käytännössä tavallisella suklaalla ei siis ole mitään tekemistä alkuperäisen ravinteen kanssa, joka on yksi maailman terveellisimpiä.
Kiistattomat terveysvaikutukset
Tutkijat ja kemistit ympäri maailmaa ovat jo kauan sitten havainneet, että raakakaakao on aineosiltaan maailman monipuolisinta ruokaa. Pelkästään raakakaakaon sisältämät huippukorkeat pitoisuudet sinkkiä, magnesiumia, kromia, rautaa, kuparia, rikkiä, A-, B-, C- ja E-vitamiinia, kuitua ja Omega 6-rasvahappoja riittäisivät tekemään siitä varteenotettavan ehdokkaan tälle sivustolle. Raakakaakaon kohdalla ylläoleva on kuitenkin vasta alkusoittoa. Raakakaakaon ihmiskunnalle olennaisimmat vaikutukset tulevat niin sanotuista aivotoimintaan positiivisesti vaikuttavista phytokemikaaleista, joista olennaisimpina voisi mainita seuraavat:
-Anandamidi (onnellisuuden tunnetta aiheuttava neurotransmiittori, jota kaakao ainoana maailman ruoista sisältää)
-Phenethylamiini (tunnetaan rakkausmolekyylinä)
-Dopamiini (lisää mielihyväntunnetta ja suorituskykyä)
-Serotoniini (stressinpoistaja)
-Sitosterooli (vähentää kolesterolia, kuka olisi osannut linkittää tämänkin suklaaseen ennen artikkelin lukemista?)
-Fenyylietyyliamiini (samaa tavaraa vapautuu aivoissa ihmisen ihastuessa)
-Teobromiini (kofeiinin sukulainen jolla on piristävä vaikutus, mutta pitkäkestoisempi)
Kiistattomat terveysvaikutukset:
-Lisää iloisuutta, torjuu masennusta, lisää jaksamista
-Suojaa sydäntaudeilta ja -kohtauksilta
-Suojaa sydäntaudeilta ja -kohtauksilta
-Stimuloi aivoja, parantaa keskittymistä ja suorituskykyä
-Lisää seksuaalista halukkuutta
-Sisältää massiivisia annoksia erilaisia mineraaleja, hyviä rasvahappoja ja vitamiineja, ja suurimpia pitoisuuksia magnesiumia kaikista maailman ruoista
-Antioksidantit nostavat vastustuskykyä
-Torjuu kaamosmasennusta
-Antioksidantit nostavat vastustuskykyä
-Torjuu kaamosmasennusta
-Poistaa stressiä
Mahdolliset terveysvaikutukset
Raakakaakao on jo pitkään linkitetty vanhaksi elämiseen. Muun muassa maailman vanhimmaksi ja kolmanneksi vanhimmaksi eläneet ihmiset olivat kaakaon suurkuluttajia, ja maantieteellisesti suurien kaakaoviljelmien lähellä asuvat kansat ja heimot ovat tunnettuja pitkäikäisyydestään. Tieteellistä näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.
Raakakaakao sisältää myös monia ainesosia, jotka on tutkimuksissa liitetty muun muassa syövän, yskän ja vatsavaivojen toimintaan.
-Syövän torjuminen ja vastustaminen
-Yskän torjunta
-Saattaa auttaa kuukautisvaivoihin
-Eliniän pidentyminen
-Yskän torjunta
-Saattaa auttaa kuukautisvaivoihin
-Eliniän pidentyminen
Haittavaikutukset
Raakakaakaosta ja -suklaasta on yritetty löytää negatiivisia terveysvaikutuksia jo vuosien ajan, mutta yhtäkään ei ole löydetty. Niitä tulee ainoastaan silloin, kun joukkoon lisätään esimerkiksi sokeria tai lisäaineita. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaakaopavut imevät itseensä paljon ravinteita maapohjasta, jossa kukin puu kasvaa ja näin on mahdollista saada elimistöönsä niiden välityksellä myös myrkkyjä. Siksi on tärkeää käyttää vain luotettavia, esimerkiksi SuperFoodTarjoukset.comin suosittelemia maahantuojia ja valmistajia.
Käyttö
Kaakaopapuja voi syödä sellaisenaan. Yleisemmin sitä käytetään kuitenkin jauheena (ei pidä sekottaa kaupan kaakaojauheisiin). Jos jauheesta ei halua tehdä suklaata, sitä voi sekoittaa esimerkiksi aamiaispirtelön joukkoon, smoothieen, jogurttiin tai jälkiruokiin. Varteenotettava vaihtoehto ovat myös kaakaonibsit, joita voi napostella sellaisenaan.
Raakasuklaan valmistaminen itse ei ole maailman helpoimpia ja nopeimpia prosesseja, mutta toisaalta palkitsevaa. Itse valmistettuun raakasuklaaseen voi helposti lisätä esimerkiksi goji-marjoja tai muuta terveellistä superruokaa parantaen sen ravintosisältöä entisestään, mutta sen tekemiseen joutuu varaamaan hieman aikaa. YouTubesta löytyy aiheesta paljon opetusvideoita englanniksi, ja myöskin esimerkiksi tämä suomenkielinen video. Jos et halua tehdä kaikkea alusta ja ostaa aineita erikseen, Suomessa on tullut vastikään markkinoille erinomainen raakasuklaan valmistuspaketti.
Jos taas valmistaminen kuulostaa työläältä, monet valmistajat myyvät käsintehtyjä raakasuklaita. Nämä ovat sokerittomia ja kuumentamattomia, ja sisältävät siten kaikki hyvät ainesosat ilman haittavaikutuksia.
Sata grammaa kaakaopapuja maksaa yleensä 7-8 euroa, kun taas saman verran nibsejä verottaa lompakkoa tyypillisesti noin 6 eurolla. 200 grammaa luomu-kaakaojauhetta maksaa kympin molemmin puolin, ja raakasuklaapatukat 3-5 euroa.
-150 grammaa kaakaojauhetta huipputarjouksessa vain 4,95€!
-250 grammaa kaakaonibsejä naposteltavaksi 9,90€
-Uutta! 500 grammaa raakaa kaakaomassaa vaikka sellaisenaan herkuteltavaksi 16,90€
-Raakasuklaan valmistuspaketti - kaikki mitä tarvitset raakasuklaan tekemiseen hintaan 22,90€
Raakasuklaan valmistaminen itse ei ole maailman helpoimpia ja nopeimpia prosesseja, mutta toisaalta palkitsevaa. Itse valmistettuun raakasuklaaseen voi helposti lisätä esimerkiksi goji-marjoja tai muuta terveellistä superruokaa parantaen sen ravintosisältöä entisestään, mutta sen tekemiseen joutuu varaamaan hieman aikaa. YouTubesta löytyy aiheesta paljon opetusvideoita englanniksi, ja myöskin esimerkiksi tämä suomenkielinen video. Jos et halua tehdä kaikkea alusta ja ostaa aineita erikseen, Suomessa on tullut vastikään markkinoille erinomainen raakasuklaan valmistuspaketti.
Jos taas valmistaminen kuulostaa työläältä, monet valmistajat myyvät käsintehtyjä raakasuklaita. Nämä ovat sokerittomia ja kuumentamattomia, ja sisältävät siten kaikki hyvät ainesosat ilman haittavaikutuksia.
Mitä se maksaa?
Sata grammaa kaakaopapuja maksaa yleensä 7-8 euroa, kun taas saman verran nibsejä verottaa lompakkoa tyypillisesti noin 6 eurolla. 200 grammaa luomu-kaakaojauhetta maksaa kympin molemmin puolin, ja raakasuklaapatukat 3-5 euroa.
Tämänhetkiset tarjoukset
-150 grammaa kaakaojauhetta huipputarjouksessa vain 4,95€!
-250 grammaa kaakaonibsejä naposteltavaksi 9,90€
-Uutta! 500 grammaa raakaa kaakaomassaa vaikka sellaisenaan herkuteltavaksi 16,90€
-Raakasuklaan valmistuspaketti - kaikki mitä tarvitset raakasuklaan tekemiseen hintaan 22,90€